Blog

Utazás ételallergiával

Gluténérzékenyként az embernek figyelnie kell, hogy mit eszik, hiszen attól, hogy valami nem tésztás, még nem biztos, hogy lisztmentes. Az egyik legjobb példa erre a Japánok és a szójaszósz, amiben a legtöbb esetben a glutén is összetevő, de sok más ételben is lehet rejtett ellenség

Hogy az utazásaink során, hogy lehet kiküszöbölni ezt, annak több módja is lehet. 

1. Érdeklődjünk

A legegyszerűbb módja a dolognak nyilván az, hogy kérdezünk.
Az étteremben a pincértől, a kiszolgálótól. A legtöbb helyen már beszélnek angolul, így nem okoz problémát, hogy megtudjuk, milyen összetevőkből is áll a kívánt étel.
Persze ehhez kell a kiszolgáló személyzet pozitív hozzáállása is, hogy ha valamiben nem biztosak, utána nézzenek ők maguk is. Azt hiszem, ez egy olyan helyzet, amikor a legtöbben segítőkészek, a néha felbukkanó negatív élmények ellenére is.

2. Gluten free card

Ha tudjuk, hogy olyan helyeket is meg akarunk látogatni, ahol nem biztos, hogy beszélnek angolul, ( kis városok, falvak éttermei, étkezdéi) akkor érdemes lehet a fentebb említett kártya elkészítése az adott nyelven, amelyen tudatjuk, hogy mi a problémánk.
Ebből a neten nagyon sok félét lehet találni, fizetős és ingyenes változatokat is.

3.  Menjünk biztosra

A legtöbb helyen kaphatók olyan fogások, amelyek biztosan mentesek a gluténtól. Saláták, sült húsok, rizsből készült ételek, amelyek biztosan nem tartalmaznak búzát. Ezek nyugodt szívvel fogyaszthatóak, és ha nem is túl változatos, de legalább nem kell attól tartani, hogy elrontja az utazás hátra levő részét.

4. Menjünk még biztosabbra: Házi készítésű ételek

Oké, talán ez az egyik legnehezebb. Az ember nem azért megy el nyaralni, hogy főzzön magára, de adott esetben életet menthet egy-egy gyors fogás elkészítése a helyi bevásárlás után. Vagy akár az előre, még otthon kisütött kenyér, vagy tartósabb étel elkészítése is szóba jöhet. Ez talán kis fizetség azért, hogy a nyaralást maximálisan kiélvezhessük, és ne a szállodában ragadva töltsük a pihentetőnek szánt napokat.

5. Keressünk éttermeket

A nagyobb városokban már biztosan mindenhol találni olyan éttermet, ahol gluténmentesen is elkészítik a legjobb tészta ételeket. Így nem kell lemondani senkinek egy jó pizzáról vagy hamburgerről.
Érdemes előre szétnézni a neten, különböző fórumokon az emberek megosztják egymással ezeket az infókat )a Tripadvisoron például be lehet állítani a különböző allergiákat), de akár mi magunk is kérdezhetünk, biztosan lesz aki válaszol majd.

Természetesen ezek minden más allergiával szemben is működnek, és akár teljesen más, bevált módszer is létezhet. Ti hogyan küszöbölitek ki a problémákat ilyen helyzetekben? Mik a tapasztalataitok?

A kép forrása: 
https://www.allergyfreetable.com/gluten-free-restaurant-card.php

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük