Érzékenyítés

Ragyogj kéken – Az autizmus világnapja

2007-ben az ENSZ április 2-át tűzte ki az autizmus világnapjának, hogy a tagországok felhívják az emberek figyelmét erre a betegségre, amely világszerte 10 milliókat érint.

Ilyenkor kékkel világítanak meg különböző híres épületeket, mint például a parlamentet, és az emberek valami kéket viselnek.

Egy 2018-as adat szerint Magyarországon körülbelül 100.000 diagnosztizált autista él Magyarországon, de a valós szám sokkal több, sokakat nem is diagnosztizálnak.

autism-awarness-free-vector.jpg

De mi is az autizmus?

Az autizmus, vagy manapság autizmus spektrumzavar egy olyan állapotra utal, ami többféle módon is megnyilvánulhat, éppen ezért számos “tünete” is van.

Az alábbi típusokat különböztetik meg súlyosság szerint:

  • Asperger-szindróma (a legenyhébb)
  • átható fejlődési zavar, nem meghatározott (PDD-NOS)
  • autista rendellenesség
  • gyermekkori széthúzó zavar (a legsúlyosabb)

A megnyilvánulása két véglet között mozog. Az egyén vagy túl érzékeny a saját környezetére és az ingerekre, az érzékszervek túl kifinomultak, vagy nem elég érzékenyek, hogy befogadják ezeket az ingereket. Jellemzőek az egyszerű, ismétlődő mozgások, a kényszeres és körülményes cselekvések és a beszűkült érdeklődési kör.
Az autista emberek számára a társadalomba való beilleszkedés gondot jelent, másképpen látják a világot, és a társadalmi szabályokat sem tudják sokszor értelmezni, a magukévá tenni, és ez problémákat okoz a mindennapokban. Sokszor az értelmi képességek olyan súlyosan sérülnek, hogy az egyén állandó felügyeletre szorul.
Ugyanakkor sok autizmussal élő ember képes beilleszkedni a társadalomba, értelmezni a társadalmi normákat, például az aspergeresek esetében, és éppen ezért nehezebb is a felismerése, és diagnosztizálása. Az autisták között vannak tudósok, de olyanok is, akiket könyvet írtak, ennek ellentéte, amikor az alkalmazkodóképesség hiányából kifolyólag a munka szerzés is gondot okoz a számukra.

Az autizmust több film és könyv is feldolgozta.

Gondoljunk csak a Dustin Hoffman által megszemélyesített Esőemberre, aki az autizmus mellett Savant-szindrómás is. De ott van sokunk kedvence, Sheldon Cooper az Agymenőkből, aki az Asperger-szindróma jellegzetes tüneteit mutatja, és nem mellesleg egy zseni.

Az autista Daniel Tammet könyvet írt “Kék napon születtem” címmel, de a súlyosan autista Naoki Higashida – Hát ezért ugrálok című regénye is ezt a témát dolgozza fel, a saját állapotát.

Az autizmus nem gyógyítható és általában 3 éves körül mutatható ki biztosan, de a tünetek már korábban is megjelenhetnek  Sokszor az egyik legnehezebben felismerhető betegség, és sok türelmet igényelnek azok az emberek, akik ezzel élnek együtt, ugyanakkor zsenik is lehetnek köztük, így fontos, hogy figyeljünk rájuk és segítsük az integrációjukat.

Viselj ma valami kéket, és segítsük az autizmus spektrumzavarral élőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük