Blog

A kreativitás gyilkosa

Már biztosan ti is találkoztatok azzal a képpel, ami valami olyasmi szöveggel operál, mint hogy:
Ha szerinted a művészek feleslegesek, akkor éld túl a karantént könyvek, versek, filmek, sorozatok nélkül.

woman-covered-in-paint-holding-paint-brush-3894557.jpg
Forrás: pexels.com

Ez a helyzet viszont a művészekre is hatással van, és különböző mértékben, és más-más oldalról, de biztosan negatívan érinti őket.
Vegyük például az írókat, akik lehet, hogy tudnak írni, nem veszett oda a kreativitásuk, de az ipar jelenleg elég nagy problémában van, az eladásaik közel sem érik el a vírus előtti számokat, és ezt az írók is megsínylik, hiszen nem kapják meg a honoráriumot.
De ugyanez a helyzet a zenészekkel is. A koncerteket, fesztiválokat le kellett fújni, így bevételük onnan már nem származik.

A kijárási korlátozás, vagy karantén, ahogy emlegetjük, nem csak a profikra van hatással. A feltörekvő, és hobbi művészek is ugyanúgy megszenvedik ezt az időszakot. Vagy azért mert nem tudnak alkotni, vagy azért mert hiába alkotnak, kevesebb elérést generálnak a tartalmaik.
Az esetek többségében nem igaz, hogy az embereknek több szabadideje lett ezzel a helyzettel. Igen, a munkába utazással töltött idő felszabadult, de becsúszott a helyére a gyerekek ellátása, tanítása, az az extra feladat, amit a pedagógusok eddig elvégeztek, és most is próbálnak az online oktatással, de lássuk be, az nem igazán olyan.
Az utóbbi időkben megszaporodó “segítek, hogy jobban menjen a vállalkozásod” típusú hirdetéseket látva az embernek olyan érzése lehet, hogy 10 millió magánvállalkozó országa vagyunk, de ez sem igaz persze, ráadásul közülük sokakat ugyanúgy hátrányosan érintenek a szigorítások.
Ez épp elég ahhoz, hogy a művészek is hátrányba kerüljenek, hiszen kevesebb az olyan üresjárat az emberek számára, ahol meg lehet hallgatni egy podcast részt, egy zenét, vagy el lehet olvasni egy blog bejegyzést, esetleg novellát a kedvenc írójától, ami online elérhető.
Kattintások hiányában pedig a visszajelzések számai is csökkennek, és ez hosszútávon a kreativitás kárára is mehet (reméljük, nem tart olyan sokáig ez a rendkívüli állapot).Nem meglepő módon most minden figyelmet bezsebel a vírus, és az ezzel foglalkozó cikkek és adások viszik el a prímet, amit sokan igyekeznek meglovagolni a feltörekvő művészek közül, minden más pedig háttérbe szorul annak érdekében, hogy fenn maradjanak a víz felszínén.
A mindennapi rutin megváltozása a művészeket is megérinti, van akinek az előnyére, de van olyan is, akit hátrányosan érint a bezártság. Minden ember más, és másképp éli meg ezt az egészet, nem vagyunk egyformák.

Az én helyzetem egészen más, én egy gerincsérv miatt már egyébként is hónapok óta mondhatni karanténban vagyok, így az én napi rutinomat nem kifejezetten borította fel  a rendszeremet, de a számokon én is pontosan látom, hogy sok minden megváltozott.
A blog egy-egy bejegyzése csak akkor ér el valamirevaló olvasottságot, ha kiemelésre kerül. A podcastnál ugyan mindig van egy-egy plusz feliratkozó, de a hallgatottsághoz nem tesznek hozzá. Ezek valószínűleg azok, akik úgy gondolják, majd később meghallgatják.
Kíváncsi leszek, hogy hogyan alakulnak 1-2 hónap múlva majd ezek a számok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük