Blog Érzékenyítés

Ételallergia vagy ételintolerancia – nem mindegy

A május több országban is az ételallergiára hívja fel a figyelmet, programokat, előadásokat, szűréseket végeznek. De mi is az az ételallergia.

A 21. század hozadéka az egyre inkább elterjedt ételallergia vagy ételintolerancia (nem egy a kettő). Egyre többen vannak azok, akik valamilyen panasztól szenvednek, ha tejet, tejterméket, lisztes dolgokat fogyasztanak. Vannak, akik esküsznek rá, hogy ezt nem feltétlenül a laktóz vagy a glutén okozza, hanem a termékekben található egyéb kemikáliák, amikből egyre többet viszünk be a szervezetünkbe a felgyorsult életünknek köszönhetően. Erről akár könyvet is lehetne írni.

De mi a helyzet a fogalmakkal?

Az ételallergiát és az ételintoleranciát a legtöbben egy lapon emlegetik, pedig a kettő teljesen különböző okokból alakul ki, noha a tünetek hasonlóak is lehetnek.

pexels-photo-376464.jpeg
Forrás: pexels.com

Az ételallergia az immunrendszer válasza a nem kívánt anyagra a szervezetünkben. Ebben az esetben a tünetek az étel elfogyasztása után azonnal jelentkeznek, és a bőrviszketésen és emésztési panaszokon keresztül a torok dagadáson át a légszomjig és anafilaxiás sokkig változatos tüneteket produkálhat. Ez egyértelműen autoimmun betegség, és akár egy falat a kedvenc péksütinkből, de akár egy korty tej is kiválthatja. 

Ezzel szemben az ételintolerancia az emésztőrendszer betegségéből ered. A tünetek függnek a bevitt allergén mennyiségétől is, és a tünetek sokszor órákkal, vagy napokkal később jelentkeznek csak. Ezek sok esetben hasonlítanak az ételallergia tüneteire (kiütések, bőrviszketés, emésztési panaszok), de nem olyan súlyosak, nincs sem légszomj, sem sokk. 
Az ételintolerancia valamilyen emésztőrendszeri betegség során alakul ki, például vastag-vagy vékonybél gyulladás esetén, és ha a gyulladást sikerül megszüntetni, akkor sok esetben az intolerancia tünetei is megszűnnek. Azonban vigyázni kell vele, mert az ételintoleranciából könnyen alakulhat ki ételallergia, így elbagatelizálni ezt sem szabad. 

Ezek kivizsgálása vértesztből, vagy kilégzéses vizsgálat alapján történik, de már genetikai tesztek alapján is kimutathatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük