Blog Érzékenyítés

A kovász esete a gluténnal

Azt mondják, hogy ezek a ma “divatos” betegségek, mint a különböző ételallergia és érzékenység, régen nem volt. 
A nagyszüleink a legtöbbször saját kenyeret sütöttek. Sőt! Nem is akármilyet. Kovászosat. Vajon ez lehet a titok, ha valaki gluténérzékeny?

Az utóbbi hónapok helyzetében sokan kezdtek el kenyeret/pékárut sütni. innentől már nagyjából két csoportra oszlanak az emberek, az egyikőjük élesztővel dolgozik, a másik csapat pedig saját kovászt.

De miért is jobb a kovász, mint az élesztő?

Kovásszal dolgozni nehezebb, hosszabb időt vesz igénybe, és ott van az elmaradhatatlan savanykás íze a kenyérnek, amit nem mindenki kedvel.

Mégis, egészségügyi szempontból sokkal hasznosabb, mint az élesztő.

Amíg az élesztő csak felfújja a tésztát, és aztán az elfogyasztása után minket is, addig a kovászos pékárukban a tejsavas erjedésnek köszönhetően a kialakult baktériumok a liszttel kölcsönhatásba lépnek, a glutént képesek semlegesíteni. Ezért lehet az, hogy a kovászos kenyér a gluténérzékenység egyes eseteiben nem okoz problémát akkor sem, ha fehér lisztből készül a kenyér. Ez persze saját tolerancia kérdése, nem kőbevésett alapigazság. Az viszont igaz, hogy a glikémiás indexe alacsonyabb, mint az élesztős termékeké, így kevesebbet kívánunk belőle, és tovább is tart a jóllakottság érzet.
Ráadásul a cukorbetegeknek is jó lehet, hiszen a vércukor szintet sem emeli meg hirtelen.

Saját tapasztalatom, hogy a boltban vásárolt kenyerektől/tésztáktól, ha rendszeresen fogyasztom őket, nem érzem magam túl jól, a tünetek változatosak lehetnek, mint már írtam róla. Az egyszerű puffadástól az emésztési problémákig bármi lehet, és ez 1-2 naptól akár egy hétig is eltarthat.
Az utóbbi hetekben azonban az itthon készített,  házi kovászos kenyeret és zsömlét eszem, és jóformán minden nap, mégsem jelentkeznek a különféle kellemetlen tünetek.

A kovász készítésére rengeteg receptet lehet találni az interneten, így bátran lehet kísérletezni.

Ti sütöttetek már kovászos kenyeret? Mit tapasztaltatok?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük