Érzékenyítés

Minek nevezzelek?

Fogyatékkal élő, mozgássérült, mozgáskorlátozott, segítséggel élő.
Csak néhány azok közül, ahogy azokat az embereket szólítják, akiknek testi/szellemi fogyatékossága van, tehát “nem egészségesek”. És ezek csak a hivatalosan megjelent megnevezések. Találkoztam már olyan különleges megoldással is, mint “nem tökéletes”. – Ki az egyáltalán?
Hogy van-e jó megoldás arra, hogy milyen átfogó megnevezéssel lehet illetni minket, nem tudom.
A tapasztalatom az, hogy mindig lesz olyan, akinek az épp aktuális nem fog tetszeni. De ez, azt hiszem, sok esetben visszavezethető arra, hogy az illető még nem fogadta el magát, a helyzetét teljesen, és így ezekkel a megnevezésekkel sem tud megbékélni.


Pedig valahogy nevezni kell minket, mert csak így tudunk kiállni magunkért minden szinten (jogi/társadalmi/stb.). Ha be tudnak minket határolni, ha a különböző törvényekben és jogszabályokban valahogy nevezni tudják a hozzánk hasonló embereket.
Elvégre hogyan harcolhatnánk ki az akadálymentesítést, a megfelelő bánásmódot, a támogatásokat, ha teljes egészében az “egészséges” emberekhez hasonlítjuk magunkat. Nekik nem okoz problémát egy lépcső megmászása, és az sem baj, ha a lift épp nem működik, vagy egyáltalán nincs. Sokunknak viszont  igenis fontos egy olyan egyszerű dolog, mint a lift, vagy a rámpa.
Bár a legtöbb hivatal már akadálymentesített, és nyugodtan lehet ügyeket intézni, de például a felsőoktatási intézmények egy része még mindig nem képes például kerekesszékes hallgatókat fogadni. Azok a fránya lépcsők, ugyebár.

forrás: pexels.com

Van most egy kérdőív a 18-30 év közötti mozgássérültek számára, akik születésüktől, vagy legkésőbb 3 éves koruktól valamilyen fogyatékossággal élnek. A kérdőív igyekszik feltérképezni ezeknek az embereknek az élethelyzetét, az iskolázottságát és azt, hogy milyen nehézségekkel kell(ett) megküzdeniük akár a tanulmányai során, akár a mindennapokban.
(Link ITT a kitöltéshez).

De visszatérve az eredeti felvetésre. Hogyan nevezzelek?
Ti mit gondoltok erről? Mi lenne a megfelelő? Ti melyik megnevezést preferáljátok?

Beszélgessünk erről. Megtalálsz Facebook-on és Instagram-on is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük