Érzékenyítés

Október a Spina bifida hónapja

Ez az első alkalom, amikor beszélek erről az “állapotról”, mert úgy gondolom, hogy érdemes. Ha másért nem, akkor a megelőzés fontossága miatt.

A Spina bifida, vagy nyitottgerinc ( így talán többen hallottak már róla) egy idegcső-záródási rendellenesség, amely során a gerincvelőt nem védi semmi, így sérülékenyebb, és sok esetben sérül is.

Az egyik leggyakoribb születési rendellenesség még a mai napig. Mégis kevesen beszélnek róla.
Egyrészt sokkal többen születnek nyitottgerinccel, mint ahányan tudnak róla, mert az esetek nagy részében tünetmentes, nem okoz problémát, és éppen ezért ki sem derül, vagy csak később, a gerincet érintő vizsgálatok során derül ki, hogy az illetőnek rejtett nyitottgerince van. Nyilván ők a szerencsésebbek.

Abban az esetben, ha nem rejtett, akkor igen széles a paletta tünetek és súlyosság szempontjából is. Ilyenkor megkülönböztetjük a meningocele-t és a myelomeningocele -t súlyosság alapján.
Ilyen tünetek például a vízfejűség, a végtag (főleg lábak) gyengesége, vagy akár a bénulás is, de ortopédiai betegségek, inkontinencia, és értelmi fogyatékosság is kialakulhat.
Éppen ezért, amikor kiderül a terhesség során, hogy a magzat gerince nem záródik rendesen, akkor sok esetben a terhesség megszakítását szokták javasolni az orvosok, a várható rövid élettartam és a fogyatékosság súlyossága miatt.
Manapság azonban már több országban is végeznek méhen belüli műtétet a magzatokon, amely során javíthatnak a baba várható életminőségén. De a már megszületett gyermekekre is műtétek sora vár. A nyitottgerinc bezárása a fertőzésveszélyek elkerülése végett, és a kísérő betegségektől függően például ortopédiai korrekciós műtétekkel igyekeznek segíteni.

Megelőzés szempontjából a folsav szedését ajánlják a kismamáknak már a terhesség előtt, hiszen ennek a hiánya okozza főleg ezeknek az idegcső-elzáródási rendellenességeknek a kialakulását. A vitamin szedése akár 70%-al is csökkentheti a kialakulás veszélyét. Azonban az ajánlott mennyiség nagyban függ attól, hogy a kismama szervezete mennyire képes feldolgozni a bevitt vitaminokat.

És hogy miért állapotként hivatkoztam rá az első mondatban?
Egy orvosom mondta, amikor még gyerek voltam, hogy ez nem betegség, ez egy állapot. Mert ha betegség lenne, az ember beszedne rá egy doboz gyógyszert, kapna rá injekciót, valamilyen kezelést, vagy legrosszabb esetben egy műtéttel meggyógyítható lenne. Ebben az esetben viszont ezek egyike sem működik. A gyógyszerek, a kezelések és a műtétek is jobbára csak az állapot fenntartására szolgálnak, hogy ne rosszabbodjon a beteg helyzete, de javulás csak részben várható ezektől.

Van a környezetedben nyitottgerinces? Vagy te magad vagy az? Mik a tapasztalataid? Beszéljünk róla!
Ha még több tartalmat szeretnél, kövess az Instagramon (@elmenygyujto).
Ha pedig támogatni szeretnél, ITT megteheted.

Bea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük