Blog Egyéb kategória

Miért nem fogadok meg semmit Újévkor?

Valószínűleg januárban vásárolják a legtöbb kondi bérletet a világon (nah nem idén), a legtöbb eszközt az otthoni edzéshez (ennek a kereslete idén biztosan megnőtt), és talán még a különböző tanulást segítő könyvek is becsúsznak a sorba, hiszen az önképzés sosem árt. De ezek általában évről évre újra előjönnek, akaratlanul is megmutatva, hogy az előző év(ek)ben nem sikerült beváltani őket.

  • Minden nap egy kilométerrel többet futok, mint előző nap (nah nem én, én egyet sem tudnék, nemhogy mindennap egyel többet)
  • Mindennap tornázok
  • Idén lefogyok (fogadalom nélkül is tudom, hogy szükség lenne rá)
  • Megtanulok egy új nyelvet (tudtátok, hogy ez ennél sokkal nehezebb? Engem is meglepett! *irónia*)

Az emberek január elsején szívesen tesznek ilyen és ehhez hasonló fogadalmakat. Mindenkinek megvan a maga kis vágya, és célja, amit el szeretne érni.
Néhány éve még én is megfogadtam dolgokat, amikor elütötte az éjfélt az óra, és új évbe léptünk.
Új év, új lehetőségek! Hát mi lehetne ennél jobb alkalom arra, hogy az ember új szokásokat hozzon az életébe?
Igazából bármelyik másik nap jobb rá, szerintem. Egy sima kedden is el lehet kezdeni az új életet, és bevezetni új szokásokat.
Nekem legalábbis még ez a sima kedd is jobb, mint az új év első napja, mert ha január elsején teszel fogadalmakat, az nagyon komoly(nak hangzik).
Amikor néhány éve még én is megfogadtam ezt-azt, akkor utána olyan belső feszültséget okozott, hogy ragaszkodjak hozzá, meg egyáltalán bele kellene végre vágni, hogy végül nem lett az egészből semmi, és ez csak tovább növelte a feszültséget. Nyilván hozzájárult ehhez egy nagy adag megfelelési kényszer is, de az majd egy másik bejegyzés témája lesz. Pedig az ég egy adta világon senki más nem tudott arról, hogy én bármit is megfogadtam. Elvégre ennek az egésznek ez a lényege. Ha kimondod, utána már nem fog teljesülni.
Ezek után én egyetlen dolgot fogadtam meg (szigorúan azon a bizonyos “sima kedden” és nem újév napján), mégpedig azt, hogy soha többé nem fogadok meg semmit január elsején.
Ha változásra van szükségem az életemben, akkor el kell határoznom magam, és belekezdeni, de ugyanez van akkor is, ha egy új nyelvet szeretnék megtanulni.
Ez persze nem azt jelenti, hogy én nekem nincsenek céljaim, vagy nincs olyan, amit idén szeretnék elérni. Természetesen van, és igyekszem is tenni értük, de nem hiányzik az újévi fogadalom adta plusz nyomás az életembe.
Az újévi fogadalmaknak van egy olyan érzése számomra, ami inkább egy megszeghetetlen esküre emlékeztet, és ha nem teljesíted, akkor baj lesz. De igazából semmi nem történik, csak az ember mégis kellemetlenül érzi magát egy ideig, ha márciusban észreveszi, hogy a januárban megvett havi kondi bérletet csak háromszor használta fel a hónapban, februárra pedig már meg sem vette.

Bea

Ha tetszett a bejegyzés, írj hozzászólást, egy jó beszélgetésre mindig vevő vagyok, vagy oszd meg a barátaiddal, hogy ők is értesüljenek róla.

Ha még több Élménygyűjtögető tartalmat szeretnél, akkor kövess instagramon vagy csatlakozz a Discord közösségünkhöz, hogy egy igazán jó csapat alakuljon ki!

Ha pedig inkább hallgatni szeretnél, akkor az Élményűjtögető Podcastot eléred Anchor-on , Apple podcast-on és Spotify-on is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük