Blog

Karácsony egy nem keresztény országban

A Karácsony az egyik legnagyobb keresztény ünnep. Millió keresztény ünnepli a világon. De mi a helyzet egy olyan országban, ahol a kereszténység kisebbségben van?

Magyarországon halászlevet és bejglit eszünk, a család együtt van, és karácsonyi dalokat énekelünk, miközben az adventi koszorún a gyertyák maradéka is elég (ha maradt még egyáltalán).  Németországban sülteket esznek és stollent desszertre.

De hogyan és egyáltalán mit ünnepelnek karácsonykor Japánban?

1. Karácsonyi fények

A japánok nem ugyanazt a keresztény ünnepet látják a karácsonyban, amit mi, de a karácsonyi fényeket ugyanúgy imádják, és hatalmas karácsonyfákat állítanak fel a tereken, vagy plázákban. Néha egészen vad ötleteik támadnak, elég csak a Godzilla alakú karácsonyfára rákeresni.

illumination30.jpg

2.Randi karácsonykor

Míg nálunk a karácsony a családról szól, és az együtt eltöltött időről, addig Japánban ez inkább a barátok ünnepe, illetve a pároké. Az éttermek ebben az időben teltházasak a randizó párok miatt. Náluk teljesen normális ez, és a karácsonyi fények miatt nagyon is romantikusnak találják a randikat ebben az időben. Akár egy Valentin-nap nálunk.

3. Halászlé vs. KFC

 Mi a halászlevet eszünk tányér számra, és a szálkákat próbáljuk túlélni, a japánok pedig a KFC csirke kosarait eszik otthon vagy az étteremben. A karácsonyi időszakban az éttermek mellett a KFC forgalma is megnő. A csirkehúsnak nagy népszerűsége van, és ezt a KFC ki is használja.

4. Bejgli vs. eper torta

Megvan a torta emoji a telefonodban? Vagy az animékből a torta? Az az epres süti a japánok karácsonyi tortája. Persze ebben semmi különleges nincs, mindenhol más édesség a karácsonyi süti, de náluk ez az eper torta az ünnepi torta. Akár születésnap, akár karácsony, minden alkalomra ezt veszik.

christmas-cake.jpg

 5. Éjféli mise helyett Tokyo Disneyland?

A Tokyo Disneyland-ben már november közepétől karácsonyi időszak van, közvetlenül a Halloween után, és December 26. után pedig már az Újévre készülnek. De karácsony idején is rengetegen látogatnak el a parkba, ahol műsorokkal készülnek az ott dolgozók, de szigorúan a szórakozás jegyében, és nem keresztény hangvételű látványosságokkal.

6. Az ajándékot a Mikulás vagy Hoteiosho hozza

Mivel a japánok az amerikaiktól vették át a karácsonyt, náluk a Mikulás hozza az ajándékokat, de már ebbe is belevitték a saját kultúrájukat, és kissé testre szabták, így sokszor hivatkoznak Hoteiosho-ra, mint az ajándékok hozójára. Hoteiosho a szerencse istene a buddhizmusban. Azt mondják róla, hogy a feje hátulján is van szeme, így úgy is látja a gyerekeket, hogy azok nem tudnak róla. Az ábrázolása kedves, pocakos szerzetes.

És hogy ne csak a Karácsonyról essen szó, a japánok számára az Újév sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint az előző ünnep, és ezt komolyabban is veszik. ilyenkor együtt van a család, együtt főznek és esznek. Az étkezés egyébként is fontos szerepet játszik a japánok életében, de az újévi menő különösen. Nálunk itthon nem szabad csirkét és halat enni elsején, mert kikaparják, illetve elúsznak a szerencsével. Ellenben ajánlott lencsét enni, mert az gazdagságot hoz a házhoz a hagyomány szerint. A japánoknál is megvannak azok az ételek, amiket ilyenkor a hagyomány szerint mindenképp esznek, és ez általában egy sokfogásos étkezés, mint náluk megszokott.
Az újévi „menüt” Osechi Ryori, ami tartalmaz tojást, rizst, halat és egyéb tenger gyümölcseit, és rengeteg féle zöldséget, mint például a lótusz gyökér.
Napközben pedig a szentélyeket látogatják, és a sikeres újév reményében talizmánokat vesznek maguknak, vagy egymásnak. Illetve imádkoznak az istenekhez.

osechi.png

Ti hogy ünnepeltek ilyenkor? Mit gondoltok a japánok szokásairól?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük