Blog Érzékenyítés

Laktózérzékenység vs. tejérzékenység

A glutén mellett a másik nagy mumus az emberek számára a tej, illetve a laktóz. Különbséget kell azonban tenni laktóz- és tejérzékenység között, ugyanis a kezelése teljesen más.

Laktózérzékenység

Ha valaki laktózérzékeny, az azt jelenti, hogy a tejben lévő cukor, a tejcukor az, ami problémát okoz. Ez abból fakad, hogy a szervezet hiányt szenved a laktáz nevű lebontó enzimből, így a tejcukor az emésztőrendszerbe kerül. Mint a gluténérzékenység esetében, itt is vannak különböző fokozatok. Van, akinek nem okoz egy fagylalt, de van, aki már egy szelet sajttól is rosszul lesz. 
Ezt többféleképpen is ki lehet küszöbölni. Az egyik, és legbiztosabb módja a laktózmentes étrendre való áttérés. 

De mit is jelent a laktózmentes?

Egyrészt jelentheti azt is, hogy valami növényi alapú, tehát soha életében nem látott a termék állati tejet. 
Másrészt jelentheti azt is, hogy az adott termékbe a gyártás során bele került a fentebb nevezett laktáz enzim, ami elvégezte a dolgát, és így már laktózmentessé vált a termék.
Harmadrészt pedig vannak azok a termékek, leginkább sajtok, amik az erjedés során a lebomló folyamatoknak hála természetüknél fogva laktózmentesek. Ilyenek a hosszan érlelt, kemény sajtok, például.

Az ember azonban bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy mégis tejcukrot tartalmazó ételt fogyaszt. Ilyenkor segíthet a laktáz tabletták, amik tartalmazzák az enzimet, és segítenek a szervezetnek a lebontásban.

pexels-photo-2967008.jpeg
A reggeli kávéba is remekül illik a növényi vagy laktózmentes tej Forrás: pexels.com
Tejérzékenység vagy tejallergia

Ez kisgyermekkorban egészen gyakori jelenség, de a többség kinövi még az oviba kerülés előtt.

A tejallergia esetén a tünetek hasonlóak, mint a tejcukor laktózérzékenység esetében, de már közvetlenül a tejtermék elfogyasztása után jelentkezik, illetve a tünetek kiegészülnek az anafilaxiás sokkig, ami az ételallergiák esetében gyakori tünet. 
Ebben az esetben sajnos nem elég a laktózmentes életmód bevezetése, és a “csalás” sem ér egy gombócka fagyival, vagy a kedvenc joghurtos szeletből. A tejallergia esetében csakis az állati eredetű tejtermékek teljes kiiktatása okoz megoldást, így jó alternatíva lehet a növényi alapanyagokból készült helyettesítő termékek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük