Blog

Bakancslista

Mi a bakancslista?

Mi kerül fel rá?

Nem mindegy.

A bakancslistás tételeknek mindenképp valami olyannak kell lenniük, amik nem külső nyomásra történnek, és nem is „egyszerű” őket elérni. Abban nincs semmi kihívás, ha a bakancslista olyan dolgokat tartalmaz, amiket egyik napról a másikra ki lehet pipálni. És természetesen nem feltétlenül csak úti célok kerülhetnek fel rá.

Például nekem soha nem volt bakancslistás tétel az, hogy diplomát szerezzek, mert tudtam, hogy lesz diplomám, és a környezet is elvárta valamilyen szinten, hogy legyen egy ilyen papírom.

Ugyanakkor lehetnek olyan céljaink, amik mások számára bagatelnek tűnnek, semmiségnek. Például, ha mindenképp szeretnénk ejtőernyős ugrásban részt venni, de közben már egy sámlin állva is elkap minket a tériszony, és halálfélelmünk van, akkor igenis nagydolog, ha végül mégis sikerül az az ugrás, mert akkor saját magunkat győzzük le. Hiába könnyen elérhető manapság már az ejtőernyős ugrás.

Nekem például szerepel egy olyan tétel a listámon, hogy egy éjszakát eltöltsek egy buddhista kolostorban, Japánban. Ezt én akarom, az én vágyam, és nem a környezetem nyomja. Mégsem olyan egyszerű ezt megvalósítani, hiszen Japán egy távoli ország, drágább úti cél. Többet kell tenni érte, mint egy horvát tengerparti nyaralásért.

Persze vannak időszakos bakancslisták is. Például nyári tervek, vagy éves bakancslisták. Például a 2019-es bakancslista olyan dolgokat tartalmaz, amiket 2019-ben akarunk elérni. De én ezeket inkább terveknek érzem, könnyebben elérhető dolgok kerülnek fel rá, mint A bakancslistára (igen,így nagybetűvel).

Úgy gondolom, a bakancslistának nem szabad keverednie azzal, amit a környezetünk elvár tőlünk, vagy olyasmivel, amit a környezetünk nyomására „szeretnénk” megtenni.
A bakancslista a mi valódi énünk egy része. Az álmaink. A vágyaink. És meg kell harcolni értük. Akkor lesz igazán értékes, ha kipipálhatjuk.

Néhány tétel az én listámról:

  • Eljutni Japánba
  • Látni a tengert (2017)
  • Látni az Északi-fényt
  • Eljutni Velencébe ( 2014) ( De ide még mindenképp visszamegyek)
  • Sakura virágzást nézni Tokióban
  • Kínai-nagyfalon sétálni
  • A szilvesztert valahol külföldön tölteni (2018)
  • Egy buddhista kolostorban tölteni egy éjszakát.

A te bakancslistádon mi szerepel?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük